Er zit een ligplek/afdruk in de (topdek)matras

Hoe ontstaat een ligplek in de matras

Het heup- en schoudergedeelte van het matras wordt zwaarder belast dan bijvoorbeeld het voeteneinde. Op deze plaatsen zal dan ook eerder een afdruk van het lichaam ontstaan, een contour De plaatsen waar het contour aanwezig is zullen ook sneller, zachter aanvoelen dan de rest van het matras. Daarnaast kunnen deze contouren ook enigszins zichtbaar blijven in de toplaag van de matras of topdek matras. Dit zijn normale producteigenschappen die met belasting en inklinking van materiaal te maken hebben.


Geen kuil maar een contour

Contour vorming dient niet verward te worden met kuilvorming.

Bij kuilvorming is er sprake van extreme slijtage, waardoor draagvermogen en veerkracht van het materiaal aanzienlijk afnemen. Kuilvorming kan op de volgende manieren worden herkent:

  • Leg het matras/topdek matras zonder molton en hoeslakens op een vlakke ondergrond (de grond of een plank) en leg er een rechte lat diagonaal over de matras heen
    Controleer nu de ruimte die ontstaat tussen de lat en het matras.
  • Is deze ruimte tussen de lat en het matras op sommige plekken groter dan 2,5 centimeter, dan is er spraken van kuilvorming. Let hierbij op dat u bij het meten de matras niet induwt. Het gaan om het hoogteverschil in de matras zonder belasting.

Na 3 jaar is bij normaal gebruik een plaatselijk hoogteverlies tot 3,5 cm een normaal verschijnsel. Het zal opvallen dat dit bij een topdek matras iets eerder kan optreden vanwege de dunnere hoogte en soepelere materialen.

Kortom: Contour vorming (het vervormen van de toplaag door aanpassing aan het lichaam) is een normaal gevolg van gebruik en wijst niet op kwaliteitsverlies. Stap dus met een gerust hart in bed, de nachtrust zal er niet minder van zijn.

Optimale Service