Hard of zacht matras, welk matras past bij mij?

De stevigheid van een matras is één van de belangrijkste aspecten voor een goede nachtrust. Veel mensen veronderstellen dat een hard matras beter is. Wij vinden het vooral belangrijk dat je een matras kiest die goed bij je past! Onze beddenspecialisten voorzien je van een persoonlijk en deskundig advies, volledig afgestemd op jouw wensen, lengte, gewicht én slaaphouding zodat jij een weloverwogen keuze kan maken.

Het is niet zo dat een zacht matras beter is dan een hard matras of andersom. De juiste stevigheid voor een perfect ligcomfort is namelijk afhankelijk van meerdere factoren en dit is voor iedereen anders. Als je matras niet juist blijkt te zijn, loop je een groot risico om nek-, rug-, en/of heupklachten te krijgen.

HOE KIES JE DE JUISTE HARDHEID VAN EEN MATRAS?
Er zijn verschillende richtlijnen voor het maken van een juiste keuze in de stevigheid van het matras. Belangrijk zijn natuurlijk jouw persoonlijke wensen en eisen, maar ook jouw lengte, gewicht en slaaphouding. Ben je gevoelig voor warmte en heb je wellicht last van nek- en rugklachten? Dan zijn dit zijn allemaal factoren die meespelen in het maken van een juiste keuze in de stevigheid van het matras. 

Vaak wordt verondersteld dat een hard matras beter zou zijn voor mensen met rugklachten, maar dat is niet zo. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat vooral mensen met rugklachten beduidend minder last van hun rug hadden op zachtere tot medium matrassen. De meeste matrassen zijn verkrijgbaar in twee of meer hardheden. Bij deze keuze voor de hardheid van een matras speelt lichaamsbouw een rol: iemand met een stevig postuur ligt vaak beter op een stevigere variant van een matras dan iemand met een smal postuur.

WAAR MOET IK OPLETTEN BIJ DE AANSCHAF VAN EEN MATRAS?
Er zijn veel factoren van invloed op de keuze van het matras en elk lichaam is anders. Vaak kan het helpen als het matras plaatselijk harder of zachter is. Dit noemen we comfortzones. Bijvoorbeeld een zachtere comfortzone bij de schouders als iemand brede schouders heeft en graag op zijn of haar zij slaapt. Of een zachtere comfortzone bij de heupen wanneer iemand last heeft van zijn of haar heupen. De zones in een matras zorgen bovendien voor een beter gewichtsverdeling. De meeste matrassen hebben comfortzones, er zijn matrassen met 5, 7 of zelfs 9 comfortzones. Wanneer je lichaam goed wordt ondersteund, krijgt je lichaam de optimale rust en worden lichamelijke klachten voorkomen.

HULP BIJ HET KIEZEN VAN HET JUISTE MATRAS
Vind je het na het lezen van deze blog nog steeds lastig om te bepalen welke stevigheid jij moet kiezen? Je bent bij ons altijd en vrijblijvend uitgenodigd om langs te komen in één van onze beddenwinkels. Wil je graag zeker zijn van een adviseur die in alle rust en aandacht met jou meekijkt? Plan hier jouw bezoek én krijg persoonlijk advies van echte beddenspecialisten.