Hoe lang gaat een matras mee?

Een goed matras gaat minstens 10 jaar mee. Maar waar moet ik op letten om er voor te zorgen dat het matras dit vol houd?

Hoe lang uw matras mee gaat hangt af van allerlei factoren. Is de matras bijvoorbeeld wel aangepast aan uw lichaamsbouw en gewichtsverdeling? Een te zachte matras zal de comfort materialen te zwaar belasten, wat de levensduur sterk verkort. Een te harde matras gaat langer mee, maar is uiteraard niet altijd ergonomisch en comfortabel. Ook de kwaliteit van de comfort materialen speelt een belangrijke rol bij de afvoer van lichaamswarmte en vocht.

Transpireert u veel tijdens uw slaap? Dit kan van grote invloed zijn op de levensduur van het matras aangezien vocht een sterke negatieve invloed heeft op de levensduur van de comfort materialen. Zodra deze aangetast raken merken we dat het comfort van de matras achteruit gaat en die binnen de kortste keren niet meer voldoet.


Hoe lang gaan de materialen in mijn matras mee

Om te verklaren waarom een matras na 10 jaar vervangen dient te worden moeten we kijken naar de materialen die gebruikt worden in de matrassen

Koudschuim

Een koudschuim afdeklaag blijft lang stevig en ventileerd goed. Deze afdeklaag zal echter na een jaar of 7 een blijvend contour gaan vertonen waardoor de draagkracht en stevigheid van het matras zullen afnemen. U zal dus 'minder lekker' gaan liggen.

(Natuur) Latex

(natuur) latex gaat gemiddeld 8 jaar mee in volle draagkracht en vochtopname. Hierna wordt deze afdeklaag brozer en verliest hij veerkracht waardoor de matras minder comfortabel zal aan gaan voelen.

 

Traagschuim

Een traagschuim afdekking is flexibel en past zich heel mooi aan naar het lichaaam. Deze eigenschap wordt minder naar mate er langer op wordt geslapen. Dit komt met name door vochtopname en warmte. Deze afdeklaag wordt gemiddeld na 8 jaar langzaam minder comfortabel.

Wanneer een matras is opgebouwd vanuit een pocketveer (kern) zal deze lang steun blijven bieden. Dit is dan ook de meest voorkomende reden dat matrassen té lang worden beslapen. De meeste beddenmerken die pocketveer matrassen produceren geven dan ook met een gerust gevoel 20 jaar garantie op draadbreuk of steunverlies van pocketveren. Dit komt namelijk amper voor.

Wél raken ook de pocketveren vervuild door transpiratie en huidschilfers. Ook een afbrekende afdeklaag kan tussen de pocketveren gaan zitten waardoor de kans op schimmel, huisstofmijt of bedwantsen toe neemt. Het tijdig wisselen van matras is dus ook gewoon een hygienische en gezonde keuze.

Vertrouw op de kwaliteit van een Merk matras

Wanneer u gegarandeerd lang plezier wilt hebben van uw matras kunt u het beste vertrouwen op de kwaliteit van een merk matras.

Bekijk onze matrassen collectie

Het beste advies over slaapcomfort