Wol in dekbedden en kussens

Wol | Maak kennis met hét natuurproduct van Texel bij Droomvlucht Slaapcomfort

Maak kennis met wol. Waar komt het vandaan, waarom gebruiken we het en hoe houdt u het goed schoon. Wij vertellen u er graag alles over op deze pagina.

Wol bestaat uit zachte, dunne haren van de vacht van diverse dieren. Meestal is het afkomstig van schapen. Maar ook kamelen-, Llama- of Alpacawol komt voor in boxsprings en kussens. De meeste wol wordt geproduceerd in Australië, China en Nieuw-Zeeland. Maar wij verkopen wol van schapen uit Nederland, en wel te weten: Texel. Lees er meer over bij Texelana

De wol zoals wij die nu kennen is niet altijd zo geweest. Het heerlijk wollige schaap dat op alle plaatjes staat afgebeeld is namelijk speciaal voor zijn haarsoort geselecteerd. De grove haren zijn namelijk extra goed absorberend en isolerend. En dit is precies waarom wij zo graag onder de wol duiken.

Het wat en waarom van wol

In onze wollen dekbedden en kussens wordt uitsluitend zuivere scheerwol gebruikt. Dit is onbeschadigde wol, geschoren van een gezond en levend schaap. Recht uit de natuur, perfect om heerlijk onder te slapen. Maar waarom is dit nu zo heerlijk om onder te slapen dan?

Wollen vezels zijn een goede isolator tegen kou. Dit komt doordat er tussen de kleine gekrulde vezels veel stilstaande lucht bevindt. Stilstaande lucht geleidt warmte zeer slecht. En dit betekend: Goede isolatie. Daarnaast kan wol veel vocht (tot 40% gewichtsprocenten) uit de lucht opnemen zonder zelf vochtig aan te voelen. In dekbedden en kussens is dit van meerwaarde doordat het transpiratie zeer goed absorbeert en afvoert van het lichaam.

Ook heeft wol van nature een hoge elasticiteit. Dit betekent dat het de neiging heeft terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm. Het is dus een veerkrachtige vezel, waardoor wollen dekbedden zacht aanvoelt.

Verzorging en onderhoud

Tegenwoordig is het wassen van stoffen, kussens en dekbedden steeds makkelijker geworden. Dit geldt ook voor producten van wol. Het is echter wel goed om op een aantal dingen te letten.

Wanneer u uw wollen dekbed wilt wassen of schoonmaken kunt u de volgende regels het beste aanhouden:

  • Was uw wollen dekbed alleen in koud of lauw water, niet warmer dan 30 graden. Wassen met de hand heeft de voorkeur, gebruik anders het wolwasprogramma van je wasmachine.
    Krimp is meestal een gevolg van plotselinge temperatuurschommelingen. Doe wollen dekbedden dan ook nooit in de droger, spoel het uit met dezelfde watertemperatuur als waarin je het gewassen hebt en strijk het niet heet. 
  • Was de kleding niet samen met iets wat kan blijven haken zoals ritsen en gespen. Laat daarnaast het dekbed of kussen liggend drogen op een wasrek of handdoek, dan behoudt het zijn vorm het best.

Duik dus lekker onder de wol

Bij Droomvlucht Slaapcomfort begrijpen we perfect wat er nodig is voor een goede nachtrust.

Laat u rustig informeren in onze winkel en ontdek wat voor u de beste mogelijkheden zijn. En bent u opzoek naar een wollen dekbed? Kijk dan eens bij ons assortiment Texelana schapenwollen producten.