Wat voor latex zit er in matrassen en kussens?

Latex voor matrassen en kussens

Wanneer u op zoek bent naar een natuurlijk product voor ondersteuning komt u al snel uit bij Latex. Latex voor matrassen en kussens is anders dan wat u in eerste instantie zou verwachten. Wij leggen u graag het hoe of wat uit van latex.

Slapen op een natuurlijk product is al vanaf het begin der tijden. Men sliep eerst op verharde grond, later met stro. Bij de uitvinding van het bed en de lattenbodem/plank werd er een matras vervaardigd van stro en later met wol en katoen omwikkeld. Allemaal natuurlijke materialen die helpen in het reguleren van temperatuur en (transpiratie) vocht. In de zoektocht naar meer comfort werden er verschillende materialen ontwikkeld om te helpen het bed zo comfortabel mogelijk te maken. Latex is hier een van. De latex voor matrassen en kussens wordt gewonnen uit de rubberboom. Ook een natuurproduct dus.

Het geheim van latex voor matrassen en kussens zit in de rubberboom

De grootste hoeveelheid latex voor matrassen en kussens wordt gewonnen uit de Hevea Brasiliensis. Deze rubberboom groeit in een tropisch klimaat en is in staat om op grote plantages jarenlang latex te produceren. Natuurlijke latex wordt getapt door met een mes inkepingen te maken in de boomschors (onder een hoek van 30°) tot net onder de schors. Aan het einde van de inkeping brengt men een gootje aan met daaronder een opvangbakje.

Op deze manier wordt de latex druppelsgewijs opgevangen en kan daarna door de tappers verzameld worden.
ecosy-natuurlatex-natuurbeeld-100%-natuurlijke-matras

Door de verzamelde rubber te bakken ontstaat er een flexibele en luchtige latex schuim. Dit materiaal leent zich uitstekend voor matrassen en kussens omdat het ventileert en absorbeert. Natuur latex staat bekend om zijn uitmuntende vochtregulatie en is dan ook ideaal voor een matras of afdeklaag in een topdekmatras.

Merken met natuurlatex in de (topdek)matrassen

Latex voor matrassen en kussens; Natuurlijke drukverdeling

De flexibele drukverdeling van latex zorgt voor zachte en comfortabele ondersteuning. Wanneer u op een matras met latex afdeklaag gaat liggen zult u merken dat u iets verder in de matras weg zakt. De latex verdeeld uw lichaamsdruk over het gehele matras oppervlakte en verlaagt de druk op uw gewrichten en spieren. Dit komt omdat latex flexibel is. Het zal zich niet vormen naar het lichaam maar altijd veerkrachtig mee bewegen. Hierdoor kunt u makkelijk draaien en altijd zacht slapen. Doordat de latex helpt met het afvoeren van transpiratievocht én soepel blijft wordt dit materiaal vaak in de luxere matrassen gebruikt.