Wat is het verschil tussen Koudshuim en Traagschuim

Bij goed slaapadvies hoort goede voorlichting. We leggen u daarom graag het verschil tussen koudschuim en traagschuim uit.

Matrassen zijn er in vele soorten en maten. Slaapcomfort is tenslotte persoonlijk. Een matras kan op verschillende manieren worden gemaakt. Er zijn niet veel matrassen met vulling uit 1 massief stuk. Bij bijna alle matrassen bestaat de vulling uit meerdere lagen van verschillende materialen. Zoals pocketvering met als verschil koudschuim en traagschuim. Dit zijn dan ook, samen met latex, de meest gebruikte materialen. Hoe goed een matras ondersteunt, ventileert en hoe hij aanvoelt wordt bepaald door de gebruikte materialen, de dikte van de lagen en in welke volgorde de lagen liggen. Zowel koudschuim als traagschuim hebben andere specificaties en manieren om aansluiting te vinden bij uw lichaam.

Wanneer we kijken naar grote Nederlandse merken als Pullman, Auping, Eastborn en Avek dan gebruiken deze allemaal Pocketveren met een wisselende afdeklaag. Dit maakt dat proefliggen in de winkel nooit kwaad kan.

Verschil koudschuim en traagschuim | Koudschuim:

Om het verschil tussen de verschillende schuimlagen uit te kunnen leggen is het goed te weten wat elk materiaal is. Koudschuim, ook bekend als High Resilience-schuim  of HR-koudschuim, is de meestgebruikte schuimsoort in matrassen. In alle (volledig) koudschuimmatrassen hoort minstens één laag koudschuim te zitten. Ook wordt dit materiaal veel als afdeklaag in pocketveer matrassen of topdek-matrassen gebruikt.

HR-Koudschuim is een stevig, ventilerend en absorberend schuim gebruikt voor een stabiel en stevig lig gevoel.

verschil-koudschuim-en-traagschuim

Koudschuim en traagschuim zijn allebei speciale soorten PU- of polyurethaanschuim. Maar vaak vindt u bij de beschrijving van een matraskern alleen de term 'schuim', of 'gewoon schuim'. Dat slaat dan vrijwel altijd op 'normaal' PU-schuim.

Normaal PU-schuim verschilt van koudschuim door de lagere dichtheid en lagere veerkracht. Ook heeft het geen traagschuimeffect. Het is dan ook logisch dat normaal PU-schuim goedkoper is dan de 2 speciale soorten.

Sommige fabrikanten geven aan dat hun matrassen gevuld zijn met 'comfortschuim'. Dat kan van alles betekenen. Soms gaat het om het koudschuim, maar vaker om gewoon PU-schuim of zelfs PE-schuim. Meestal wordt er met comfortschuim een goedkopere schuimsoort bedoeld.

Verschil Koudschuim en Traagschuim | Traagschuim

Traagschuim is ook bekend als memory foam, geheugenschuim en visco-elastisch schuim. Traagschuim reageert op lichaamswarmte en kan zich daardoor perfect aanpassen aan de vorm van je lichaam, waardoor je in traagschuim geen drukpunten voelt. Vooral voor bedlegerige mensen is traagschuim daardoor heel prettig. Traagschuim wordt vaak gebruikt als comfortlaag bovenop een matras.

Hoe snel of langzaam traagschuim 'terugveert' hangt af van de dikte van de wand van de lucht kamertjes in het schuim. Hoe dikker de wand, hoe trager het schuim reageert. Het duurt dan dus langer tot de lucht weer in het lucht kamertjes is getrokken. Traagschuim kan heel hard worden in een koude omgeving.

Niet iedereen vindt het vertraagde gevoel prettig. Probeer een matras met veel traagschuim dus eerst in de winkel uit voordat je hem koopt.

Traagschuim is naar verhouding een kostbare matras vulling. Wanneer u de traagschuim matrassen uit onze collectie wilt bekijken dan zijn Tempur® en M line het meest voor de hand liggend. Deze matrassen starten vanaf ongeveer €900,- voor een eenpersoonsmatras. 

Ervaar het verschil tussen Koudschuim en traagschuim

Voor goed advies is het altijd aangeraden om langs te komen in een fysieke winkel. U heeft dan alle gelegenheid om het verschil in gevoel te ervaren. Een adviseur kijkt met u mee en zoekt naar het matras dat het beste aansluit bij uw slaaphouding, lichaamsbouw en comfortbehoefte.

Heeft u vragen? Dan kunt deze altijd stellen, we staan voor u klaar.