Kruip uw bed in, vermeid het kruipeffect
We zitten met z'n allen thuis. Maken het beste van de quarantaine en kruipen lekker op de bank met onze favoriete tv-serie. Maar heeft u ooit gehoord van het ‘kruipeffect’ gehoord?
Het kruipeffect komt voor wanneer u uw rug voor een te lange periode in een uitgesproken bolle, holle of gedraaide houding houd. We houden er allemaal van om lekker onderuit te zakken en 'lekker op de bank te hangen'. U heeft immers een dag hard gewerkt of staat gedurende een langere periode. Niets lekkerder dan neer te ploffen in een andere positie. Hierbij kijkt u dan een leuke film of serie op Netflix of Disney+. En u bent al gauw twee uur aan een gesloten aan het "ontspannen.
Maar is dit wel zo ontspannen? U staat namelijk op, en merkt dat dit niet zo eenvoudig gaat. Uw rug voelt stijf en zelfs een beetje instabiel. En dát is het Kruipeffect waar wij u graag iets meer over willen vertellen.
WAT IS HET KRUIPEFFECT
Het kruipeffect slaat op de elasticiteit van onze collageenvezels. Dit klinkt ingewikkelder dan het is.
Onze spieren, gewrichten en botten worden bij elkaar gehouden door een ruime hoeveelheid banden, pezen en kapsels. Deze bevatten collageenvezels. Deze vezels zijn taai-elastisch en zijn gemaakt om de botten, gewrichten en spieren te beschermen tegen breken of scheuren. Ze kunnen flexibel mee bewegen met het lichaam en keren altijd weer terug in hun oorspronkelijke plek en vorm. Ook de schijven tussen onze ruggenwervels zijn van deze vezels gemaakt. We kunnen het het beste vergelijken met een elastiek, al zijn ze een stuk stroever.
Deze rek en elasticiteit laat toe dat wij verschillende houdingen aan kunnen nemen. Wanneer wij ons lichaam oprekken worden de vezels mee gerekt. Maar deze keren niet direct terug naar de beginpositie. Het duurt even voordat deze weer hersteld zijn. En in deze periode ontstaan ongemakken.
'LEKKER' LANG HANGEN
Het kruipeffect ontstaat door langdurig een hangende houding aan te nemen. Hoe langer het duurt, hoe moeilijker u er weer uit komt.
Door een hangende houding aan te nemen, worden de ligamenten (banden, pezen) en kapsels achteraan in de rug in een lichte, continue rek gebracht. Onder invloed van de tijd, rekken deze structuren verder uit, zonder dat u het in de gaten heeft. Het kan best zijn dat u na een uurtje al eventjes bent gaan verzitten, gewoon omdat u een pijnsignaal kreeg van uw rug. Dat zijn deze structuren die een boodschap sturen dat het stilaan tijd wordt om te stoppen met dat ‘kruipen’.
Zelfs als u na een tijdje rechtstaat, keren deze structuren nog niet helemaal terug naar hun oorspronkelijke lengte! Afhankelijk van hoe lang u hebt gezeten, kan dit uren duren. Hoe ouder u bent, hoe trager dit terugkeer proces plaatsvindt. Omdat de ligamenten en kapsels niet meteen terug naar hun oorspronkelijke status gaan, blijft u dus na een film van twee uur enige tijd minder goed beschermd tegen inwerkende krachten.
WIE HEEFT ER LAST VAN?
Er zijn meerdere manieren waarop u last kunt krijgen van het kruipeffect.
Een van de meest voorkomende oorzaken is het werken in een verkeerde houding. Wanneer u bijvoorbeeld de hele dagen in een voorovergebogen houding werkt of herhaaldelijk zwaar tilwerk moet verrichten. Uw rug of nek komt dan regelmatig onder stress te staan, en daarmee ontstaat een overbelasting. We zien dan ook regelmatig kruipeffect-gerelateerde klachten bij mensen die veel achter een beeldscherm werken of op niet-ergonomische wijze hun werk verrichten.
Niet alleen een gebogen houding kan dit effect veroorzaken. Maar wanneer u in een gedraaide positie zit of ligt ontstaat ditzelfde probleem. Denk hierbij aan het slapen in buikpositie. En daarmee is ons advies ook nooit om in een buikpositie te slapen.
KRUIP UW BED IN!
De film of serie die u aan het kijken was is afgelopen. Tijd om het bed in te kruipen!
Omdat u langdurig onderuitgezakt heeft zitten kijken is opstaan even onprettig, maar het bed zou oplossing moeten bieden. U gaat liggen en neemt een comfortabele zijpositie aan. U trekt de benen lekker op en kruipt in uw kussen. Heerlijk. Maar waar u niet bij stil staat is dat de rug wederom wordt bol getrokken en het kruipeffect wordt voortgezet.
Dit voorbeeld is natuurlijk niet voor iedereen van toepassing, maar geeft wel weer hoe de rug ook in de slaaphouding niet altijd optimaal kan ontspannen. Een goede slaaphouding draagt dus zeker bij aan de mate waarin uw lichaam zich kan herstellen. Wanneer u een slechte slaaphouding aanleert en aanhoud gedurende de nacht zal minder uitgerust wakker worden. Met andere woorden, de nacht zal niet helpen om de volgende dag fris en soepel op te staan. Daar komt dan ook bij dat, hoe minder goed de ondersteuning van uw bedsysteem is, hoe groter de spanning op de rugstructuren. Ook hierdoor wordt het herstel van het kruipeffect minder.
Gelukkig draaien we gemiddeld 20 keer in de nacht. Hierdoor blijft ons lichaam minder lang in één vaste houding. Hierdoor is het Kruipeffect minder. Echter, vaak is de nacht te kort om volledig te herstellen van het kruipeffect dat overdag wordt bepaald. Dit betekent dat er cumulatief heel veel spanning op uw ligamenten en kapsels wordt gebracht wat uiteindelijk kan leiden tot kleine scheurtjes, een blijvend licht uitgerekt ligament, en zelfs rug- en gewrichtsklachten.
WAT KUNT U AAN HET KRUIPEFFECT DOEN?
Hoe meer u beweegt, hoe minder het kruipeffect zal spelen. Een goede houding werkt ook preventief, maar variëren, doseren en bewegen is de boodschap!
Verander regelmatig van zithouding, sta recht, beweeg en doe alles met mate. Toch te lang in die voorovergebogen houding gewerkt? Hou er dan rekening mee dat u tot een aantal uren daarna geen rug belastend werk uitvoert.
Besef verder heel goed dat de slaap dient om van dit kruipeffect te herstellen. Een goed ondersteunend bedsysteem, een goede slaaphouding en voldoende nachtrust zijn van groot belang in de preventie en in de aanpak van rug- en nekklachten. Laat u adviseren in onze beddenwinkel over een product dat perfect bij u aansluit en kruip voortaan lekker uw bed in!