nachtzweten-wat-doen-we-er-tegen

Nachtzweten; wat kan je er tegen doen?

De een heeft er meer last van dan de anders, maar iedereen maakt het wel een keertje mee: overmatig nachtzweten. Tijdens de slaap zodanig transpireren dat uw lakens en nachtkleding nat zijn. Waarom zweten we, en hoe voorkomen we dat u rillend van de kou wakker wordt? Lees er meer over en doe er uw voordeel mee.

WAAROM ZWETEN WE?

Om onszelf zo goed mogelijk te helpen met overmatige transpireren, is het goed om eerst te weten waarom we zweten.

We zweten om af te koelen. Zweet verdampt via onze huidporiën naar de omgeving, waardoor er verdampingswarmte vrijkomt en ons lichaam afkoelt. We zweten eigenlijk voortdurend, maar merken dit meestal pas op wanneer het zweet niet meteen verdampt en als druppeltjes op onze huid komt.

Zweten is dus erg belangrijk voor de temperatuur regulering van ons lichaam, maar nachtelijk zweten kan ook erg hinderlijk zijn. Overmatig zweten in de nacht is een klacht die vaak voorkomt, zowel bij mannen en vrouwen, en verschillende oorzaken kan hebben. In sommige gevallen is het zelfs wenselijk om uw huisarts erbij te halen.

DE OORZAKEN VAN NACHTZWETEN

Nachtzweten kan op diverse manieren ontstaan. Een te warme slaapkamer of te warme nachtkleding, bijvoorbeeld, kunnen het probleem in de hand werken. Sommige onderdelen zijn eenvoudig aan te passen. Zo kan een te hoge verwarming omlaag gezet worden en ook kunt u bijvoorbeeld synthetische nachtkleding vervangen door ademend katoen. Maar wanneer het gaat om te warm beddengoed, een matras en/of beschermer die minder goed ventileert, dan is het vaak een ander verhaal.

Naast de omgeving zijn er ook andere factoren die meespelen in een te warm gevoel. Zo is vlak voor het slapen, gaan sporten, geen goed idee. Hierdoor warmt uw lichaam namelijk op, zonder dat het genoeg tijd krijgt om opnieuw af te koelen. (lees meer: "Slapen en sporten")

In een aantal gevallen kunnen voeding, medicijnen, angst of stress, en hormonen de oorzaak zijn van nachtelijk zweten. Enkele medicijnen waarvan o.a. bekend is dat ze transpireren als bijwerkingen hebben, zijn aspirine, paracetamol en antidepressiva. Angst en stress zorgen op hun beurt voor adrenaline, die de hartslag en bloeddruk doet stijgen, waardoor uw lichaam opwarmt en u dus sneller gaat zweten.

NACHTZWETEN TEGENGAAN?

Dat we 's nachts zweten is dus niet zo gek. Maar hoe kunnen we dit oplossen? Er zijn meerdere manieren om het nachtzweten te verminderen. Zo kunt u onder andere:

  • De temperatuur in de slaapkamer afstellen tussen 16 en 22°C.
  • Zorgen voor een temperatuur-regelende beschermer, die transpiratievocht absorbeert en afvoert.
  • Kiezen voor katoenen nachtkleding en bedlinnen.
  • Synthetische lakens en kussenslopen niet meer gebruiken.
  • Uw lichaam genoeg tijd geven om af te koelen na inspanning.
  • Alcohol en gekruide voeding vermijden.
  • Niet te laat eten en zware maaltijden vermijden vanaf twee uur voor het slapengaan.

GEEN SUCCES. EN NU?

Lukt het met de bovenstaande tips nog niet om van de warmte en uw transpiratie af te komen? Kies dan voor ademende materialen zoals zijde en lyocell. Deze laatste is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis met zeer goede vochtregulerende eigenschappen en neemt vier keer meer vocht op dan katoen! Dit kunt u terugvinden in diverse dekbedden en dekbed overtrekken. Ook hebben wij een temperatuur regulerende lijn die oververhitting voorkomen. Informeer hiernaar bij ons in de beddenwinkel. Zo gaat u goed geïnformeerd naar bed, en slaapt u voortaan weer heerlijk comfortabel.