wintertijd-bewerkt

Het is weer wintertijd! Hoe zit dat precies?

Bent u het niet vergeten? Het is weer tijd om de klok een uurtje achteruit te zetten! Het is weer wintertijd!

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober gaat de wintertijd in. Heeft u een analoge klok in huis? Vergeet deze dan niet een uurtje terug te verzetten. Het geeft tegenwoordig een stuk minder gedoe vanwege de digitale klokken die automatisch worden aangepast. Uw mobiel hoeft u dus geen zorgen over te maken! 

Waar mensen zich wel zorgen over maken is de effecten van zomertijd en wintertijd. Het verstoort het ritme en is 'lastig'. Een vaste tijd is daarentegen 

ZOMERTIJD; WINTERTIJD; WAAROM?

De zomertijd en wintertijd die we op dit moment kennen is er niet altijd geweest.

In Nederland zijn winter- en zomertijd in 1977 ingevoerd. Voor die tijd had men het jaren zonder gedaan. In de zomer hoefde de klok niet vooruit en in de winter niet achteruit. Tot er over het praktisch gebruik van daglicht nagedacht ging worden. De Engelsman Britt William Willet (1856–1915) kwam in 1907 met een plan om een zomertijd en wintertijd in te stellen. Hij zij het volgende:

“Everyone appreciates the long light evenings. Everyone laments their shrinkage as Autumn approaches, and nearly everyone has given utterance to a regret that the clear bright light of early morning, during Spring and Summer months, is so seldom seen or used.”
Zo zijn er in Nederland diverse 'tijdzones' geweest. Gedurende de Tweede Wereldoorlog hadden we een Duitse tijd, daarna een Amsterdamse tijd. Deze was 20 minuten vroeger dan Engeland. Maar in 1977 werden zomer- en wintertijd zoals we die nu kennen opnieuw ingevoerd. Dit vanwege de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er energie bespaard worden.

GEEN WINTERTIJD MEER?

Er is afgelopen jaar al vaker over gediscussieerd. Het afschaffen van de zomer en wintertijd. Gewoon één tijd, het hele jaar door. Maar dit plan gaat dus niet door.

De Europese Commissie wilde vanaf 2019 de zomer- en wintertijd afschaffen. Maar dat voorstel kreeg niet genoeg stemmen. Mocht het toch nog doorgaan, dan zal dat pas vanaf april 2021 zijn. EU-landen mogen dan zelf kiezen of ze voor een permanente zomer- of wintertijd gaan.

Met een permanente zomertijd zou de zon hier op 21 december, de kortste dag, om 9.45 uur opkomen en ondergaan om 17.30. Als wintertijd altijd wordt aangehouden, komt de zon op 21 juni, de langste dag, al om 4.20 uur op en gaat hij om 21.00 weer onder. Dit is voor veel mensen een te groot verschil. En daarom zijn de regels voor zomer- en wintertijd op dit moment nog niet aangepast.

HET EFFECT VAN ZOMER EN WINTERTIJD

Mensen hebben over het algemeen meer moeite met zomertijd dan met wintertijd. Hoe zit dit?

Het ingaan van wintertijd levert voor veel mensen een uur extra slaap op. Dit is vaak een welkom extra uurtje, en wordt dus niet als zo'n groot probleem ervaren. Het venijn zit voor veel mensen meer in het ingaan van zomertijd. Dat kan leiden tot slaapproblemen en wat wetenschappers een 'social jetlag' noemen: een bioritme dat uit de pas loopt met werk- of schooltijden.

GEZONDHEIDSEFFECTEN

Als het gaat om de gezondheidseffecten, wijzen wetenschappers vaak op het belang van zonlicht in de ochtend. Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwden deskundigen vorig jaar voor meer winterdepressies en een hogere kans op kanker en hart- en vaatziekten bij een permanente zomertijd.
Tien van de elf experts vonden dat Nederland het Engelse GMT zou moeten aanhouden. Geografisch ligt ons land namelijk in dezelfde tijdszone als Londen.

TERUG NAAR DE ZOMERTIJD

In de nacht van 29 op 30 maart 2020 gaat de zomertijd weer in. Zoals u nu weet gaat de klok dan een uur vooruit. In totaal is het zeven maanden lang zomertijd en vijf maanden lang wintertijd. Zet het alvast in de agenda. Dan kunt u zich alvast een week van tevoren voorbereiden.