Waarom is schapenwol heerlijk om op én onder te slapen?

Waarom is schapenwol heerlijk om op én onder te slapen?

Dat heeft alles te maken met de eigenschappen van wol. Dit natuurlijke materiaal is door de licht kroezende structuur luchtig, waardoor vocht makkelijk naar de omgeving wordt afgevoerd. Hierdoor ontstaat een prettig gelijkmatig slaapklimaat. De wollen vulling in uw dekbed of kussen beschermt u niet alleen goed tegen de kou; het zorgt ook voor een aangenaam gevoel tijdens warmere, zomerse nachten.

Wol heeft namelijk een zeer mooi isolerend vermogen, het houdt warmte vast als het koud is en voert warmte af wanneer dit nodig is. Deze temperatuurregulerende eigenschappen onstaan door de kroezende of krullende haren waar veel lucht tussen blijft hangen. Dit luchtlaagje is gelijk een stukje extra isolatie. Heerlijk comfortabel dus.

Wol heeft veel bijzondere eigenschappen. Allereerst heeft wol een vochtregulerend vermogen, zo kan het tot wel 30% van het eigen gewicht aan vocht opnemen en gemakkelijk weer afstaan aan de lucht. Verder is wol zelfreinigend; het werkt bacteriewerend en vuilafstotend door de lanoline. Nog een voordeel, wol werkt brandvertragend; door het hoge vochtgehalte, de hoge ontbrandingstemperatuur en het hoge stikstofgehalte is het een relatief veilig materiaal.