waarom

Waarom slapen we?

We slapen elke nacht. En sommige mensen zouden beweren dat er niets lekkerder is dan uitslapen. Maar waarom slapen we eigenlijk? En hoe belangrijk is het voor ons leven?

Anders dan dat men vroeger dacht is slapen geen moment van 'niet wakker zijn'. In tegendeel. Ons lichaam is tijdens onze slaap juist heel actief. En hier zit dan ook het geheim en het belang van slapen. Waar het lichaam tijdens de nachtrust de tijd neemt om bij te tanken, is het brein volop aan het werk. Gedurende de nacht doorlopen we verschillende slaapfases. Deze fases hebben elk een eigen functie en doel. Met uiteindelijk resultaat een fit lichaam en geest. Waarom slapen we niet vaker? En wat kunnen we doen om bijvoorbeeld slaaptekort tegen te gaan? We leggen u graag de gang van zaken uit. 

WAAROM SLAPEN WE? REDEN 1: EEN FIT LICHAAM

Een van de slaapfases die we net benoemde is de diepe slaap. en in deze fase houden we ons lichaam fit.

In deze eerste fase van de slaap, die vaak tijdens de eerste uren van de nacht optreedt, word in ons lichaam een groei hormoon vrijgemaakt. Dit hormoon zorgt voor een goed herstel van lichaam. Het beïnvloed met een mooi woord ons recuperatievermogen. Het recuperatievermogen is het vermogen of de individuele capaciteit om snel te herstellen na een zware inspanning. Ideaal na een lange dag werken of na een lichamelijke inspanning (sporten). Daarnaast zorgen andere stoffen die worden aangemaakt, op hun beurt dat we bestand blijven tegen allerlei infecties.

De vraag waarom we slapen blijkt dus een heel concreet antwoord te hebben. Slapen we gedurende een langere periode slecht of minder goed dan gaat dit ten koste van gezondheidsproblemen. Een hogere bloeddruk, hartaandoening en suikerziekte zijn veel voorkomende aandoeningen. Dit laatste wordt ook in de hand gespeeld door een toenemende drang naar calorierijk voedsel of "snacks" wanneer we onvoldoende slapen.