snooze

Stop de snooze | Wakker wanneer jij het wilt

Nog heel even omdraaien. Die wekker gaat ook altijd te vroeg. Snoozen doen we bijna allemaal.. maar waarom? Stop de snooze en wordt wakker wanneer jij het wilt!

Wanneer jij 's ochtends altijd zonder moeite vol energie wakker wordt, dan mag je van geluk spreken. Niet bij iedereen lukt dit namelijk even goed. Maar moeite hebben opstaan heeft weinig met de slaap zelf te maken. Wist je namelijk dat Snoozen een teken is van onrustig wakker worden? Je lichaam heeft meer slaap nodig dan dat jij het geeft en wilt dus nog even niet wakker worden wanneer dat moet. Probeer eens een wake-up light of een slaap-app die voor jou bijhoud wanneer je het beste wakker kunt worden.

WAAROM DRUKKEN WE VAAK OP SNOOZE?

In de ideale wereld zou je wakker worden precies op het moment dat jij dat wilt. Gelijk met de wekker zodat je deze uit kan zetten en meteen de dag goed kunt beginnen. Het gebeurt echter vaak genoeg dat je toch weer die snooze knop indrukt en jezelf omdraait.

Dit is op zichzelf geen probleem. Maar wanneer je dit keer na keer, na keer doet, begint de dag onrustig en heb je uiteindelijk tijd te kort.

Men is al enige tijd bezig met het bedenken van manieren om snoozen tegen te gaan. Zo zijn er diverse apps die naast je alarm ook nog een speciale opdracht toevoegen aan de alarmknop. Een mooi voorbeeld hiervan is Alarmy (android of iOS).
De echte fotofanaat gaat deze app heel leuk vinden. maak een foto van een locatie in huis, en telkens wanneer het alarm in de ochtend af gaat moet je een foto maken van deze locatie. Eer je de foto hebt gemaakt ben je klaar wakker en uit bed. De dag kan beginnen.

WEG SNOOZE, WEET WANNEER JE WAKKER WORD.

Niet elke slaap is hetzelfde. Zo kennen wij het middag dutje, de powernap of de diepe slaap. En wakker worden uit de ene slaap is minder makkelijk dan uit de andere. Snoozen helpt hier niet bij.

Gedurende de nacht volg je een vast slaapritme. Dit ritme worden deels bepaald door jouw biologische klok. De klok wordt bestuurd door een deel van de hersenen dat de biologische ritmes van het lichaam regelt. Maar deze vooraf ingestelde natuurlijke ritmes sluiten vaak niet aan op de dagelijkse realiteit. Werk- of schooltijden kunnen immers niet worden aangepast aan iemands slaapschema. Wanneer je 's ochtends moeite hebt met opslaan komt dit waarschijnlijk doordat jouw innerlijke klok niet gelijk loopt met jouw ritme.

De oplossing is makkelijker dan je zou denken. Breng continuïteit aan in jouw slaapkamer gewoontes. Dan weet je lichaam precies wat er aan de hand is. Hierdoor sta je de volgende keer makkelijker op, en druk je een keer niet op snooze.

SNOOZE NO MORE...

We houden ons lichaam maar al te graag voor de gek. Door uit te slapen in het weekend, en door de week vroeg op te staan of door op onregelmatige tijden naar bed te gaan. Daarnaast is ons brein erg gevoelig voor licht. Voor het slapen naar een beeldscherm of mobiel kijken kan jouw natuurlijke ritme dus goed door de war brengen.

Hier zit dan ook de sleutel tot elke ochtend makkelijk opstaan.

De behoefte aan slaap én de biologische klop moeten netjes gelijk lopen, en dit doe je door constant te zijn. Elke ochtend rond de zelfde tijd opstaan en elke avond rond de zelfde tijd gaan slapen. Hoe lekker het ook lijkt om in het weekend uit te slapen, hoe moeilijk het daarna wordt om door de weeks weer fit op te staan.

Slaap lekker!