koel

Slaapkamer koel houden; hoe doen we dat?

De zomers in Nederland zijn misschien niet de warmste van Europa. Maar gedurende deze zomermaanden kan de temperatuur toch onprettig hoog oplopen. We willen de slaapkamer koel houden. Kosten wat het kost. Maar hoe doen we dit, en hoe zorgen we er voor dat het niet te warm is om te slapen. Wij geven u graag een aantal tips mee voor verkoelende nachten in de zomer.

Wanneer de temperatuur overdag oploopt wordt het ook in onze slaapkamer warmer. Deze warmte maken het voor veel mensen (en wellicht u ook) erg moeilijk om de slaap te vatten. Het is namelijk van belang dat ons lichaam niet over-verhit. We willen niet alleen de slaapkamer koel houden, maar ook ons lichaam wilt tijdens de nacht gemiddeld 1°C afkoelen. Dat doet het door via de huid zoveel mogelijk warmte af te geven. Is het te warm om te slapen dan wil het maar niet lukken om de slaap te vatten.

DE SLAAPKAMER KOEL HOUDEN, HAAL KOELE BUITENLUCHT NAAR BINNEN

Is het binnen benauwd en te warm om te slapen, maar buiten lekker koel? Zet dan uw slaapkamerraam open en laat een ventilator de warme lucht de gang inblazen. Dit creëert een onderdruk in de kamer waardoor er plaats wordt vrijgemaakt voor frisse buitenlucht. Deze lucht is doorgaans minder vochtig, wat het eenvoudiger maakt voor het lichaam om via de verdamping van zweet verder af te koelen.

KAN EEN AIRCO DE SLAAPKAMER KOEL HOUDEN?

Het klinkt misschien als vragen naar de bekende weg, maar iedereen heeft er andere ervaringen mee. Wanneer u op vakantie bent in een warmer klimaat is een Airco in de slaapkamer niet weg te denken. Maar een gevolg is vaak een loopneus, hoestje of een verkoudheid. Een Airco in de slaapkamer kan de slaap zeker bevorderen, maar bekijk goed wat bij u past.

Om gezond te kunnen slapen is het belangrijk dat de slaapkamer temperatuur lager, en constant is. Een airco kan hier bij helpen door de lucht actief te koelen en extra vocht uit de lucht te filteren. Houd er wel rekening mee dat u niet in de tocht komt te liggen. Zo voorkomt u een te koele stroom lucht en daarmee last van de luchtwegen.

NIET DE SLAAPKAMER KOEL HOUDEN, MAAR HET LICHAAM SPRING EVEN IN DE DOUCHE

Wanneer het lichaam niet goed kan afkoelen voelt het te warm om te slapen. Het kan helpen om voor het slapen gaan de douche op te zoeken. Het water hoeft zelfs niet ijskoud te zijn. In tegendeel zelfs, bij te koel water gaat het lichaam haar best doen haarzelf extra op te warmen wat juist een averechts effect kan hebben. In plaats daarvan werkt het al wanneer de douch koeler is dan de kamertemperatuur. Aangezien de temperatuur van onze huid op kamertemperatuur ongeveer 33°C bedraagt, zal alles lager dan deze temperatuur al voor verkoeling zorgen!

De aanwezigheid van water rondom uw huid zorgt ook achteraf voor verfrissing. Dat kunt u een beetje vergelijken met hoe ons lichaam via zweet temperatuur afgeeft door middel van verdamping. Zo koelt uw lichaam voor een tijdje af, net genoeg om rustig in slaap te vallen.

WARM UW HANDEN EN VOETEN KORT VOOR HET SLAPENGAAN OP

Uw eerste gedacht is wellicht dat we een typfout hebben gemaakt. De handen en voeten op'warmen?' Werkt dat niet averechts? Ons antwoord mag duidelijk zijn. Dit zit namelijk als volgt. Warmte afgeven gebeurt voor een groot deel via de handen en voeten. Mensen met een slechte doorbloeding in deze zones zijn dan ook vaak slechte slapers. In plaats van uw slaapkamer koel houden, kan het helpen om uw handen en voeten voor het slapengaan even op te warmen. Dat kunt u doen door, bijvoorbeeld, een kop warme melk of thee vast te houden en/of een warm voetbadje te nemen. Dit helpt om de doorbloeding op gang te brengen.

We begrijpen dat deze tip misschien tegenstrijdig lijkt, maar het helpt uw lichaam om sneller af te koelen. Het geeft een signaal aan het lichaam dat deze op temperatuur is, en het zal hiermee extra opwarming proberen te voorkomen. Daarnaast hebben warme handen en voeten als bonus dat deze onze hersenen een signaal geven om te gaan slapen!

GEBRUIK EEN KOUD KOMPRES

Een koud washandje op de polsen en nek verricht wonderen. Denk maar aan de momenten waarop u hoge koorts heeft. Koude kompressen zorgen voornamelijk voor verkoeling omwille van de verdamping. Leg ze echter niet op je handen of voeten, dat geeft onze hersenen een signaal om wakker te worden!

Zo. Nu weet u hoe u uw slaapkamer koel houden, en heeft u het lekker koel deze zomer. Genieten van een ongestoorde en comfortabele nachtrust.

Welterusten!