pijn

Pijn heupen, slapen op zij geadviseerd

Na een heerlijke nacht slapen gaat de wekker. U wilt zich omdraaien op uit bed te gaan maar dan gebeurt het. U heeft pijnlijke heupen en rug, terwijl slapen op de zij toch juist goed voor je is?

Aller eerst moet u weten dat u zich niet direct zorgen hoeft te maken. Lage rugpijn of last van de heupen komt helaas vaak voor tegenwoordig. Maarliefst 60% van de volwassenen heeft ervaring met een slecht of verkeerd slaapsysteem en hierdoor pijn heupen. Slapen op zij is ook bij ons in de winkel het meest geadviseerd. Maar staat dit niet tegen over elkaar? U ligt immers op de zij. Wellicht is uw slaapsysteem niet optimaal. Dit kunt u aan de hand van een aantal punten controleren.

Om u goed te kunnen helpen leggen we verschillende onderdelen van de slaap uit. Om te achterhalen waar uw pijn in de heupen vandaan komt is het goed om bij het begin te beginnen. De rug.

DE OPBOUW EN FUNCTIE VAN DE RUG

De rug is een erg ingenieus systeem dat sterkte, beweeglijkheid en bescherming combineert in één eenheid. Hij bestaat uit een opeenvolging van wervels en tussenwervelschijven omgeven door ligamenten en spieren. 

De wervels geven de rug de nodige stevigheid, de tussenwervelschijven zorgen op hun beurt dat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Ze vangen ook schokken op die onze rug ondervindt bij alledaagse activiteiten zoals wandelen, lopen en springen. 

De gewrichtsbanden of ligamenten houden het geheel stabiel samen en de spieren controleren de bewegingen van de rug. 

Tot slot beschermt de rug ook nog het ruggenmerg van waaruit de zenuwen vertrekken door het hele lichaam heen.

Pijn in de heupen of rug kan dus uit vele plekken komen, en het is lastig om in een opslag te bepalen waar deze vandaan komt. Nog belangrijker, hoe u er vanaf komt.
Kort om: Het is dus belangrijk dat we de rug goed onderhouden en ondersteunen. En omdat we tijdens onze slaap voornamelijk horizontaal liggen moet deze ondersteuning aansluiten bij uw lichaam. 

PIJN HEUPEN, DE OORZAKEN

Zoals hierboven reeds aangegeven is de precieze oorzaak van rugpijn of pijn in de heupen vaak niet of moeilijk te vinden. 

Maar doorgaans hebben de lage rugklachten te maken met een scheefgetrokken balans tussen de belastbaarheid en belasting van de rug. Wanneer de belasting groter wordt dan de belastbaarheid spreken we van overbelasting. De belastbaarheid van de rug is voor iedereen verschillend en kan getraind worden, maar helaas kennen we allemaal een grens. Wel is duidelijk dat hoe hoger de belastbaarheid, hoe minder kans op overbelasting. Houd dus uw heupen, rug, nek en spieren soepel.

Wanneer we met pijn of moeite uit ons bed komen 's ochtends dan is de conclusie vaak niet ver te zoeken. Het matras kan niet meer passend zijn bij uw lichaam. Hierbij kunnen de adviseurs van Droomvlucht Slaapcomfort u helpen. Kom gerust een keer langs!

DRIE BELANGRIJKE WOORDEN DIE U MOET MEENEMEN OM DIT TE BEREIKEN: VARIËREN, DOSEREN EN BEWEGEN!

Daarbij hebben we een aantal tips voor u voor het voorkomen van pijn in de heupen en rug.

 • Wissel regelmatig van zit, sta of lig houding.
  Tijdens de slaap doen we dit automatisch. Helpt dit niet om te ontspannen? Dan is dit één van de signalen voor een vervangend matras, topdek matras of bedbodem.
 • Pas op met het tillen van (zware) spullen. Ook wanneer iets niet heel zwaar lijkt kan het behoorlijke stress op het lichaam opleveren als dit verkeerd wordt verplaatst.
  Stress die u overdag opbouwt kan er in de nacht uitkomen. Het lijkt dan alsof het bed de boosdoener is terwijl in werkelijkheid het lichaam eindelijk de tijd krijgt zichzelf te herstellen. En dat kan zeuren of pijn doen.
 • Beweeg voldoende. Niet alleen ter voorkoming van problemen, maar ook als remedie is beweging enorm belangrijk. Het versterkt de rugspieren en verhoogt daardoor de belastbaarheid van uw rug. Bovendien onderhoudt u zo de beweeglijkheid van uw rug. Wees dus, ook bij hevige rugpijn, nooit bang om (het zij met mate) te bewegen, het is niet schadelijk. Uw lage rugpijn zal er juist net iets sneller door genezen.
 • Pas uw leef- en werkomgeving aan: Ga voor een goed aangepast matras of specifiek kussen.
 • Pas uw werkomgeving aan:
  Wanneer u achter een bureau werkt is een ergonomische houding zeer belangrijk. Dit houdt in dat de hoogte van uw computerscherm, de hoogte en steun van uw bureaustoel en de positie van uw toetsenbord in de juiste houding moeten staan.
 • Probeer positief om te gaan met stress. Voldoende slaap is hierbij essentieel! Een goede slaap zorgt ervoor dat we beter gewapend zijn tegen stress. We zijn gewent om vaak het tegenovergestelde te gaan doen en te piekeren. Maar slaap werkt beter.
 • Hanteer een gezonde levensstijl waarin gezonde voeding, beweging én slaap voldoende aandacht krijgen.

Succes en slaap lekker!