onrustig

Onrustig slapen? Versla de blue monday #mood!

Elk jaar komt hij weer terug: De Blue Monday. Deze dag lijkt een goede reden voor onrustig slapen en moe wakker worden. Wij helpen je graag mee met het verslaan van de blue monday mood. Op deze manier wordt de dag zo slecht nog niet.

ONRUSTIG SLAPEN DOOR BLUE MONDAY

De beste manier om je vijand te verslaan is door hem te kennen. Wat is blue monday, en waarop zorgt het er voor dat we onrustig slapen?

Blue Monday is in 2005 voor het eerst in het leven geroepen door een Britse Psycholoog. Uit onderzoek zou blijken dat de derde maandag van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Het is hét moment waarop winterdepressie door weinig zon-uren gecombineerd wordt met gefaalde goede voornemens. Daarbij komt ook dat de vakantie nog ver van ons bed is. En laat daar dit jaar de Covid-pandemie nog bovenop komen. Genoeg reden om ons een beetje vervelend te voelen?

Het is dit vervelende gevoel dat onze gemoederen flink bezig kan houden. Doordat ons hoofd niet stil staat en de ene negatieve gedachte na de andere te verwerken krijgt vinden we het maar wat moeilijk om positief te blijven. Is dit dat een reden om er maar aan toe te geven en maar voor lief te nemen dat we in de winter gewoon slecht slapen?

Nee! We laten ons niet kennen, en maken er het beste van!
Lees verder voor onze tips over het verhelpen van onrustig slapen.

VAN ONRUSTIG SLAPEN NAAR UITGERUST WAKKER

Niet alleen tijdens Blue Monday slapen we onrustig. De uitdaging is het voorkomen van een negatieve spiraal in het dagelijks leven. Want door te focussen op vervelende dingen worden we somber, en gaan we aan nóg meer negatieve dingen denken. Om de depressieve stemming die door al die negatieve factoren ontstaat, te voorkomen of om te keren, moet je zelf in actie komen.

DE VOLGENDE DINGEN ZORGEN ERVOOR DAT JE JE BETER GAAT VOELEN

1. KOM IN BEWEGING!
We hebben de neiging om stil te gaan zitten, en we kunnen er nu niet op uit. Maar er zijn nog mogelijkheden zat! Ga sporten of maak een flinke wandeling in de buitenlucht. Het helpt het hoofd leeg te maken, en maakt positieve hormonen aan. Daarnaast doet frisse lucht iedereen goed.

2. PROBEER MEDIATIE OF MINDFULLNESS
Wees niet bang voor het misschien zweverige imago van meditatie. Dit is namelijk bedoeld om je gedachten te ordenen en rust in jouw hooft te creëren. Neem elke avond een half uurtje de tijd om zonder beeldscherm of telefoon jouw hoofd tot rust te brengen.

3. GEEF JE HUIS EEN GOEDE SCHOONMAAKBEURT
Dit klinkt misschien niet als iets waar je jouw motivatie van terug krijgt, maar geloof ons, het helpt. Ga nou niet meteen een grote schoonmaak houden, maar besteed gewoon eens wat extra aandacht aan schoonmaakklussen die niet wekelijks gedaan worden. Denk bijvoorbeeld aan de binnenkant van je keukenkastjes schoonmaken. Je zult merken dat het voldoening geeft! (Daarnaast kan schoonmaken ook heel meditatief werken)

4. OPGERUIMD STAAT NETJES
Een deel van je spullen uitzoeken en organiseren geeft je een goed gevoel. Hierbij geldt ook weer, doe het met beleid. Maak een lijstje. Wanneer je dit gedaan hebt kan je deze afwerken. Hierdoor krijg je een gevoel succes. Bovendien ziet je omgeving er daarna weer prettiger uit, waardoor het goede gevoel langer stand houdt.

EEN BETER BED SLAAPT BETER

Met dit artikel focussen we op het gevoel dat jouw omgeving kan hebben op je mentale gezondheid. Maar goed slapen heeft ook te maken met het bed waar je in slaapt.

Wil je meer weten over hoe dit voor jou goed kan werken, en waar je op moet letten? Lees dan meer hier.

Onze slaapspecialisten zijn er speciaal op voorbereid jou te adviseren in het beste slaapcomfort. Wanneer je merkt dat je last hebt van in slaap komen of onrustig slapen bepaald dit veel van jouw dag. Heb je het gevoel dat dit vanuit het bed of matras komt? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs, en wij kijken met u mee naar een passende oplossing.