blog-omslag-afbeelding-droomvlucht-slaapcomfort-ik-kan-niet-slapen

Lekker slapen in de juiste slaaphouding

Een goede nachtrust en een goede gezondheid gaan hand in hand. U wilt lekker slapen, en hierbij is ww slaaphouding van groot belang. Lees hier waarom.

Slapen is belangrijk. Reken het maar eens uit: ongeveer een derde van ons leven wordt besteed aan slapen! Hoe goed we slapen, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals onder meer wat we eten en drinken, hoeveel we bewegen, en natuurlijk ook de positie waarin we slapen.

Zeker aangezien bepaalde posities (onder)rug- en nekpijn veroorzaken, doet u er goed aan om op de hoogte te zijn van de beste slaaphoudingen. Het is geen kunst om te slapen, maar lekker slapen is uiteindelijk wat we allemaal willen.

Wilt u lekker slapen?
Wees klaar om de beste slaaphouding te kiezen en uw nachtrust te optimaliseren?

LEKKER SLAPEN IN UW FAVORIETE SLAAPHOUDING

Wanneer we praten over een slaaphouding wordt er vaak gerefereerd naar drie types. De zij-, rug- en buikpositie. Maar onze ervaring is dat het nooit zo zwart/wit is.

Gemiddeld draaien we 20 keer per nacht. We wisselen hierbij van slaaphouding en dit is maar goed ook. Het houdt ons lichaam namelijk soepel en voorkomt een stram en stijf gevoel bij het opstaan. Belangrijk voor ons is met name de slaaphouding die u aanneemt om in slaap te vallen. Niet iedereen is zich ervan bewust dat elke houding in verschillende mate ondersteuning nodig heeft, met alle gevolgen van dien. Het is daarom voor ons belangrijk om hier in de winkel al bij stil te staan. U wilt immers lekker slapen in uw favoriete slaaphouding.

Met ruime voorsprong is de zij-positie de meest favoriete slaaphouding. Dit is mooi, want in deze slaaphouding wordt uw heup, rug, schouder en nek het beste ondersteund. We refereren bij de zijpositie ook wel naar de beste slaaphouding. Al is de beste houding de gene waarbij u het beste in slaap valt. Slapen is en blijft immers persoonlijk.

DE BESTE SLAAPHOUDING

Opzoek naar de beste slaaphouding bekijken we een aantal belangrijke onderdelen. We kijken naar de meest voorkomende slaaphoudingen en leggen u graag uit wat werkt en waarom.

Een goede nachtrust houdt onder meer in dat je hoofd, nek en ruggengraat in elkaars verlengde liggen en een neutrale positie aanhouden. Hierbij moet het lichaam op een goede manier ondersteund worden. De heup en schouder mogen iets dieper in het matras liggen en de nek moet stabiel liggen. Dit zien we het beste in de rug- of zijpositie.

SLAAPHOUDING: ZIJ
Slapen in de zij-positie is lekker slapen. Dit komt door de positie van hoofd, nek en ruggengraat.

Wanneer u op uw zij ligt betekent dit dat uw ruggenwervels een rechte, horizontale lijn vormen, wat maakt dat het misschien wel de beste en meest natuurlijke slaaphouding is. Als u de neiging heeft de benen (lichtjes) op te trekken, is dit geen probleem. Hiermee creëert u een zachte bekkenkanteling die met de natuurlijke positie van het bekken mee vormt. Wij adviseren in dit geval een extra steunkussen onder de knie om de onderrug aan te laten sluiten bij de bekken.

Een weetje: de meeste buikslapers zijn van nature uit ook zijslapers. Maar doordat het matras niet is aangepast of geen geschikte of te harde schouderzone heeft, draait men naar de buik. Een te hard matras wil er dus wel eens voor zorgen dat de schouder (onbewust) wegtrekt naar een buikpositie. Let dus op bij het uitzoeken van een matras dat deze verdraaiing niet optreed.

Let wel, een correcte zijlighouding vraagt om een goed aangepaste matras omdat het zijprofiel van het lichaam dan het meest uitgesproken is. Vraag hiervoor advies in een van onze beddenwinkels.

SLAAPHOUDING: RUG
Het slapen op de rug is helemaal niet verkeerd. Het zorgt namelijk voor een groot contactoppervlak en dus voor minder druk op het lichaam.

Bovendien staat het garant voor een stabiele slaaphouding, waardoor u zich minder in vreemde posities dreigt te draaien. Door daarnaast de bovenbenen licht op te hogen (bijvoorbeeld met een klein kussen), creëert u opnieuw een meer natuurlijke kanteling van het bekken.

Let wel, rugslapers: deze positie werkt snurken in de hand en is ook voor apneupatiënten minder geschikt. Het maakt de kaak en tong namelijk een stuk meer onderhevig aan de zwaartekracht.

SLAAPHOUDING: BUIK
Ligt u vaak op uw buik? Dan hebben we een ander advies voor u.

Misschien is het goed om weten dat deze houding de minst gewenste houding is. Het onmogelijk maakt om een neutrale positie aan te houden van de ruggengraat. Wist je trouwens dat de meeste buikslapers meestal één been fel optrekken? Op die manier proberen ze onbewust (pijnlijk) doorhangen van de onderrug te vermijden, al blijft dit helaas belastend voor de onderrug. Denk daarnaast ook even aan de nekwervels die continu gedraaid liggen! Bovendien is het buikslapen belastend voor de spieren en gewrichten, wat stramheid kan veroorzaken.

De beste slaaphouding is natuurlijk niets zonder het juiste hoofdkussen. Kies dus zeker ook een, al dan niet verstevigd, ergonomisch hoofdkussen dat de nodige ondersteuning biedt!