reis

Hoe werken dromen?

‘s Nachts slapen houdt ons lichamelijk en geestelijk fit. Dat betekent natuurlijk niet dat onze hersenen gedurende onze nachtrust niet actief zijn, integendeel zelfs!

Gedurende de nacht doorlopen we verschillende fasen in onze slaap. Elk slaapfase heeft een specifieke functie. Zo doorlopen we achtereenvolgens fase 1 & 2 (lichte slaap), fase 3 & 4 (diepe slaap) waarna we in ‘REM slaap’ terechtkomen. Deze slaapcyclus herhaalt zich 4 tot 5 keer per nacht.

Bij een gemiddelde nachtrust van 8 uur gaan we uit van een aantal slaapcyclus per nacht. Hoewel het vaak lijk alsof we de hele nacht liggen te dromen, doen we allesbehalve dit, acht uur aan een stuk. Vooral tijdens de REM slaap, komen levendige dromen voor. Deze REM periode duurt zo’n 5 à 45 minuten per cyclus. Het is dus hier waar wij Dromenland moeten zoeken. Onze reis heeft een startpunt.

HOE WERKEN DROMEN - DE REM SLAAP

Om onze reis goed te starten is het belangrijk te weten wat we allemaal tegenkomen in onze slaap. Te beginnen met de REM slaap.

REM staat voor ‘rapid eye movement’. Het is de slaapperiode waarbij elke spanning in onze spieren wegvalt. Het hele lichaam is ontspannen, zo ook die rondom onze ogen. Onze ogen maken gedurende deze periode snelle horizontale en verticale bewegingenn. Gemiddeld maken we doorheen de nacht zo’n 5 REM periodes mee, die aanvankelijk kort zijn, maar tot 45 minuten kunnen oplopen naarmate de nacht vordert.

De functie van de REM slaap, en dus ook de reden waarom we dromen, is niet volledig bekend. Wel weten we zeker dat de REM slaap cruciaal is voor het verwerken van informatie. Bij gebrek hieraan worden we immers sneller moe en geprikkeld, en hebben we meer moeite om nieuwe informatie op te nemen.

De REM-slaap, en dus dromen, is dus belangrijk voor onze energie en informatie verwerking overdag.

DROMEN EN SLAPEN: DENKPATROON BIJSTUREN

Waarom we precies dromen als we slapen, is onduidelijk. Al helemaal omdat de hersenen anders werken wanneer we dromen: doordat het rationele aspect verdwijnt, dromen we vaak onlogisch en onsamenhangend. Bovendien worden oude zaken in verband gebracht met nieuwe zaken, waardoor nieuwe patronen van denken en handelen kunnen ontstaan. Dit gebeurt allemaal automatisch, maar kan wel gevolgen hebben voor hoe we denken overdag.

SOORTEN DROMEN

Er bestaan verschillende soorten dromen, waarvan lucide dromen misschien wel het meest tot de verbeelding spreken. Lucide verwijst naar de heldere staat waarin de dromer zich bevindt. Het zijn namelijk dromen waarin we weten dat we aan het dromen zijn en dus actief de inhoud kunnen sturen. Ze kunnen ons helpen om situaties te simuleren en angsten te overwinnen.

De nachtmerrie is hier een bekende tegenovergestelde van. Hoewel deze dromen als zeer realistisch worden ervaren ontbreekt vaak het gevoel van controle of sturing. Het onderbewuste is aan het spel, en dit kan in veel gevallen zorgen dat u plotseling wakker schrikt, vermoeid of verward wakker word.

OOK UW DROOM LATEN UITKOMEN?

Slaap heerlijk op een bed geadviseerd door Droomvlucht Slaapcomfort. Kom langs bij ons in de winkel en laat u informeren over het bed dat het beste bij u past. Op die manier is dromenland al heel snel een stapje dichterbij.