dream

Dromen | Dit moet je weten

‘s Nachts slapen houdt ons lichamelijk en geestelijk fit. Dat betekent natuurlijk niet dat onze hersenen gedurende onze nachtrust niet actief zijn, integendeel zelfs! Lees meer over het effect van slapen.

Dat we elke nacht dromen is gezond. Het ordent onze gedachten en kan daarom veel zeggen over ons dagelijks leven. Het is zelfs mogelijk om met enige oefening uw dromen te beïnvloeden. Een echte 'dream come true' zullen we maar zeggen. Ook de wetenschap blijft gefascineerd door dromen en het effect hier van. Waar dienen dromen voor? Wat voor betekenis hebben ze? En hebben ze eigenlijk wel een betekenis? We duiken diep in slaap op weg naar dromenland opzoek naar antwoorden.

WANNEER DROMEN WE?

We kennen verschillende soorten dromen. Dagdromen is daar een van, maar dromen en slapen gaan hand in hand. 

Tijdens onze slaap doorlopen we namelijk verschillende fasen die elk een specifieke functie hebben. Zo doorlopen we achtereenvolgens fase 1 & 2 (lichte slaap), fase 3 & 4 (diepe slaap)  waarna we in ‘REM slaap’ terechtkomen. Deze slaapcyclus herhaalt zich 4 tot 5 keer per nacht.

In een studie naar dromen aan de Universiteit van Chicago werden deelnemers aan het onderzoek gewekt na de eerste REM-fase. De deelnemers die hun droom konden herinneren, hadden het idee dat ze nog niet klaar waren. Er waren nog emoties of conflicten die opgelost moesten worden in hun dromen. Het vermoeden van de wetenschappers is dat je door de verschillende cyclussen heen je conflicten of emoties verwerkt. In elke cyclus wordt een deel afgerond. Zo kun je de volgende morgen weer fris en fruitig aan de dag beginnen.

WAT BETEKENEN DROMEN?

Wanneer we een dromen in de ochtend nog herinneren kan dit ons de hele dag bezig houden. Maar wat betekenen dromen?

Als we hier een eenduidig antwoord op gegeven konden geven hadden we dit gedaan. Maar ook de meningen in de wetenschap zijn het hier nog niet over eens. Óf dromen een betekenis hebben wordt zelfs aan de kaak gesteld. Er zijn artiesten, uitvinders en ondernemers die hun creativiteit zeggen te halen uit hun dromen. Een mooi voorbeeld hiervan is de banensite Monsterboard. De eigenaar Jeff Taylor heeft deze opgestart na een droom waarin het idee geboren werd.

Helaas levert niet elke droom een goed lopende business of miljoenen op. Volgens droomonderzoeker en psycholoog Victor Spoormaker is iedere droom persoonlijk en bestaat er geen handboek over droomsymboliek waarmee je dromen kunt decoderen. Voor iemand met bijvoorbeeld watervrees heeft de zee een andere betekenis in een droom dan iemand die graag surft. Volgens Spoormaker kan je veel over jezelf leren door je dromen te analyseren. Schrijf ze dus gerust op en zoek de betekenis in jouw eigen dromen. Dit levert zonder twijfel nieuwe inzichten op.

WEETJES OVER DROMEN

Dat we allemaal dromen mag dus duidelijk zijn. Maak je maar geen zorgen en droom lekker verder.

Omdat dromen al een tijdje onderzocht worden zijn er diverse weetjes over dromen bekend:

  • Je vergeet 90% van je dromen. Binnen 5 minuten na het wakker worden ben je de helft van je dromen vergeten.
  • Als je dénkt dat je niet droomt, dan is dat alleen omdat je ze vergeten bent.
  • Ons brein vindt geen nieuwe gezichten uit. In onze dromen zien we echte gezichten van echte mensen - mensen die we gezien hebben in ons leven, maar die je misschien niet kent of herinnert.
  • Ongeveer tachtig procent van de emoties in dromen is negatief van aard. Dit komt doordat negatieve ervaringen langer blijven hangen dan positieve. Negatief denken zet zich voort in je slaap.
  • De droom is een soort film van je eigen gedachten.
  • Per duizend dromen komt maar éénmaal een monster voor.
  • Mannen dromen vaak over onbekende mannen, terwijl vrouwen vaak dromen over vrouwen die ze kennen.
  • Vrouwen hebben in vier procent van hun dromen seks. Meestal gaat het dan meer om verleiden en flirten dan om daadwerkelijke seks. Mannen hebben in twaalf procent van hun dromen seks
  • Kinderen dromen meer over dieren dan volwassenen.
  • Kinderen hebben daarnaast vaker last van nachtmerries, omdat ze meer nieuwe indrukken opdoen. Ze hebben dus ook meer te verwerken in hun dromen.
  • Je kunt vier tot zeven dromen hebben in één nacht.

LAAT UW DROMEN UITKOMEN

Wanneer u niet lekker slaapt, droomt u ook niet goed. Een goed bed is dus van belang.

Laat u in onze beddenwinkel in Zevenhuizen of onze beddenwinkel in Krimpen aan den IJssel informeren over de mogelijkheden. Wij leggen u graag de opties voor en gaan samen met u opzoek naar het beste slaapcomfort voor u.