buik

Buikslapen afleren? Hoe doen we dat

Ieder mens is uniek. En dat zien we ook terug in onze beddenwinkel. Bij ieder persoon past een eigen slaaphouding. U draait de hele nacht, maar ligt het liefste op een van de 3 posities: Buik, rug of zij. Buikslapen is een slaaphouding die (helaas) erg vaak voorkomt. Toch raden we deze houding af. Maar hoe kunt u buikslapen afleren? We hebben er over nagedacht, en delen onze gedachtes graag met u.

BUIKSLAPEN AFLEREN

Dat we veel op ons buikslapen is dus duidelijk, maar toch wordt het afgeraden. Dit heeft meerdere redenen, dus laten we eerst even kijken wat Buikslapen nu precies voor gevolg heeft.

Vroeg of laat zorgt buikslapen voor rug- en/of nekklachten. Door te liggen op de buik is het onmogelijk om een neutrale positie van de ruggengraat aan te houden. Dat kan op termijn leiden tot vervelende situaties. Buikslapen is onder meer belastend voor de onderrug, nekwervels, spieren en gewrichten. Iets wat niet wenselijk is. Dus zo snel mogelijk buikslapen afleren dus!

We begrijpen dat het is zeer lastig om buikslapen af te leren. Niet alleen omdat het na verloop van tijd een gewoonte wordt, maar ook omdat het vaak ontstaan is om pijn te ontwijken. Als slapen op de zij vervelend of pijnlijk is voor de schouder en heup, draaien mensen vanzelf hun schouder of heup om zo op hun buik terecht te komen. Ook als u slaapt op een te harde matras, voelt buikslapen vaak aangenamer.

De meeste buikslapers liggen met hun heup in zijlig en draaien vooral de schouders richting buiklig. Is dit herkenbaar voor u? Dan is de kans groot dat uw matras een te harde schouderzone heeft!

TIPS DIE HELPEN MET BUIKSLAPEN AFLEREN

U wilt beter slapen, en dus buikslapen afleren? Dit zal geen eenvoudige opgave worden, maar met deze tips/trucs wordt het wellicht een stuk eenvoudiger.

TENNISBALMETHODE
Het klinkt misschien gek, maar de beste manier om buikslapen af te leren is door dit zo oncomfortabel mogelijk te maken. De tennisbalmethode wordt al jaren gebruikt, onder andere door fysiotherapeuten, om buikslapen af te leren. Hoe het werkt? Naai een washandje op de voorkant van je nachthemd ter hoogte van het borstbeen. Stop een tennisbal in het washandje en buikslapen wordt wel heel oncomfortabel. Dit kan ook door een ruim zittend shirt aan te doen en de tennisbal met een haarelastiek in het shirt 'te vouwen'. Hierdoor blijft deze ook aan de voorkant van het t-shirt zitten en wordt het slapen op de buik minder prettig.

STABILITEIT VERHOGEN
Niet iedereen begint met slapen op de buik. Veel buikslapers zijn van nature uit zijslapers. Door de stabiliteit van de matras te verhogen, zal u comfortabeler liggen op de zij en daardoor minder snel op de buik draaien. Een eenvoudige manier om dit te bereiken is door het bovenste been voorwaarts te leggen en op te hogen met een kussen. Zo ontstaat een groter contactoppervlak en dus meer stabiliteit.

Ook een positioneringskussen of zwangerschapskussen kan hiervoor gebruikt worden. Het verhoogt tevens de stabiliteit en zorgt dat u moeilijker naar je buik kan draaien. Daarnaast zorgt het er voor dat de heup rechter komt te liggen, wat kan bijdragen aan een afname van lage rugpijn.

BUIKSLAPEN AFLEREN? PAS JE MATRAS AAN!
Zoals eerder aangegeven is een te harde matras bij veel mensen de oorzaak van buikslapen. De matras is niet aangepast, de schouder of heup ervaren te veel druk en hierdoor wilt het lichtaam zich (onbewust) weg draaien. Een matras met aangepaste en voldoende zachte schouderzone biedt hier de beste oplossing.

SCHAKEL UW PARTNER IN
Wanneer het echt niet lukt om van het buikslapen af te komen kunt u altijd uw partner vragen dit in de gaten te houden voor u. Vraag uw partner om u wakker te maken als u weer eens op uw buik ligt. Dit lost niet direct het probleem op, maar voorkomt wel een langdurige slechte slaaphouding. Al doet u er natuurlijk beter aan om de oorzaak van het buikslapen aan te pakken.

HET JUISTE HOOFDKUSSEN
Wanneer het matras klopt en het lichaam hierdoor stabiel en comfortabel op de zij kan liggen moet ook de nek goed worden ondersteund. Het juiste hoofdkussen is hierbij van groot belang.

Dat buikslapen werkt tegen snurken en soms zelfs tegen slaapapneu is slechts een klein voordeel te noemen. Op uw buik slapen wordt door ons altijd afgeraden aangezien het rug- en nekklachten veroorzaakt, zelfs als dat op het eerste gezicht niet zo lijkt. Wanneer het hoofdkussen de juiste hoogte heeft wordt uw nek en schouder ondersteund. Hierdoor ligt u prettiger op uw zij en voorkomt u dus nekklachten.

Wilt u na al deze tips toch liever op uw buik blijven slapen? Dan gebruik u beter geen hoofdkussen. Zo zet u de nek niet onnodig onder druk, maar komt u geen stap verder in het buikslapen afleren. Vraag daarom altijd advies in een van onze beddenwinkels, en wij adviseren u graag over het beste matras, het beste kussen en het beste comfort voor u.