zomer

Zomerdekbed; de ideale temperatuur voor de slaapkamer

Uw slaapritme kan ernstig verstoord worden tijdens de zomermaanden. Een passend dekbed is hierbij van groot belang. Wissel per seizoen, want met een zomerdekbed slaapt u gegarandeerd lekkerder tijdens de zomer.

Het belang van goed slapen staat niet ter discussie. We willen elke nacht opnieuw comfortabel in slaap vallen en uitgerust wakker worden. Uw lichaamstemperatuur is hier een belangrijk onderdeel van. Als uw lichaam te warm wordt, kan u namelijk last krijgen van nachtelijk zweten, en als u het te koud krijgt, kan het zijn dat u ‘s nachts wakker wordt.

Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die u kan nemen tegen een te warme of te koude slaapkamer. Op welke temperatuur u moet  mikken in uw slaapkamer voor een goede nachtrust?

BEPAALD EEN ZOMERDEKBED DE IDEALE TEMPERATUUR?

Om te kijken naar de ideale temperatuur voor een goede nachtrust is het belangrijk om te weten wát deze is. Aansluiten kunnen we bepalen welke belangrijke rol het zomerdekbed hierin kan betekenen.

Voor volwassenen ligt de ideale temperatuur in de slaapkamer tussen 16 en 21°C, maar dit verschilt uiteraard per persoon. Een zomerdekbed helpt deze temperatuur te handhaven tijdens de warmere zomermaanden.

Voor de meeste mensen is de beste temperatuur om te slapen 18°C, maar u kunt het beste zelf testen bij welke temperatuur u het meest uitgeslapen bent.

Weetje: als u gaat slapen, zakt de temperatuur van uw lichaam.
Als de omgevingstemperatuur ongeveer constant blijft, behoudt uw lichaam ook dezelfde temperatuur tijdens de nacht. Als er een te groot verschil is, kan uw lichaam de ideale temperatuur niet bereiken, wat zorgt voor een slechtere nachtrust. Belangrijk is om te weten hoe u de temperatuur constant kunt houden. Hier later meer over.

KINDEREN EN BABY’S

Voor baby’s en jonge kinderen is de temperatuur in de slaapkamer extra belangrijk. De reden hiervoor is eigenlijk vrij eenvoudig. Het is moeilijker voor hun lichaam om de temperatuur op peil te houden. Vooral bij te hoge temperaturen hebben kinderen het moeilijk. Hun slaapkamer is dus beter wat frisser. De ideale slaapkamertemperatuur vanaf de geboorte tot twee maanden ligt tussen de 18 en 20°C. Een mutsje kan geschikt zijn om de lichaamstemperatuur op peil te houden.

Vanaf twee maanden is de beste temperatuur in de slaapkamer tussen 16 en 18°C. Het hoofdje wordt dan best niet meer bedekt omdat het dan geen warmte kan afgeven langs daar. Als u wil controleren of uw baby het niet te warm heeft, voelt u best aan de nek of de voetjes: als die zweten, is het waarschijnlijk te warm.

MET EEN ZOMERDEKBED IS HET NIET SNEL TE WARM

Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur in uw slaapkamer behoorlijk oplopen. De uitdaging is dan om comfortabel te blijven en de lichaamstemperatuur beter te reguleren.

U zal zelf ook al wel gemerkt hebben dat u dan slechter slaapt wanneer het warmer is. Daarnaast duurt het vaak ook langer om in slaap te vallen, slaapt u iets onrustiger, en wordt u vaker wakker ‘s nachts. Hier zal u ‘s morgens de gevolgen van voelen.

ENKELE TIPS OM UW TEMPERATUUR TE REGULEREN

  • Probeer de warmte zoveel mogelijk buiten te houden overdag met gordijnen of rolluiken.
  • ‘s Nachts kan u het raam openzetten of een ventilator gebruiken, maar probeer te vermijden dat u in de tocht ligt. Als het echt warm is kan u een bak ijs voor de ventilator zetten zodat die koele lucht verspreid.
  • Als u airco hebt, zet u deze dan niet te koud en te hard. Idealiter laat u uw slaapkamer afkoelen voordat u gaat slapen en zet u hem ‘s nachts af.
  • Kies voor lichte (nacht) kleding en een dun zomerdekbed of ontdek onze temperatuur regulerende dekbedden.
  • Een goed hoofdkussen en een ademende matras zijn extra belangrijk bij hoge temperaturen.
  • Koele lakens, van 100% katoen in Percal of Satijn weving, zorgen voor betere warmte afvoer en voorkomen oververhitting
  • Zolderkamers of een slecht geïsoleerde kamers zijn vaak moeilijk af te koelen. Overweeg om tijdens een hittegolf tijdelijk ergens anders te slapen.
  • Neem voor het slapengaan een koude douche of gebruik een koud washandje om uw polsen en nek nat te maken. Hierdoor koelt het lichaam af en valt u makkelijker in slaap