sport

Ontspannen door sport | Een blik op sporten voor het slapen

Iedereen heeft een positieve associatie met sport. Het is gezond, houdt het lichaam fit en het brein gezond. Maar lukt het ons lichaam ook te ontspannen door sport? We werpen een blik op sporten voor het slapen.

Het is algemeen bekend dat sporten gezond is. Het stimuleert de spieren en gewrichten en helpt de bloedsomloop in het lichaam. Dit zorgt er ook voor dat de zuurstof toevoer naar de hersenen. Hierdoor blijven deze ook gezond en blijf je scherper van geest. Dat sporten dus zorgt voor een gezond lichaam is duidelijk. Maar hoe zit het met sporten voor het slapen? Is het mogelijk te ontspannen door sport?

Het klinkt voor u wellicht logisch wanneer we zeggen dat je van sporten moe wordt. Het lichaam verbruikt energie en hierdoor is het makkelijker om daarna in slaap te vallen. Het lichaam wilt immers weer energie bijtanken. Nu is het zo dat dit gedeeltelijk waar is. Over het algemeen draagt sporten bij aan een goede nachtrust. Het is namelijk goed voor spierherstel. Denk maar aan M line of Tempur matrassen. Maar het tijdstip waarop u gaat sporten heeft meer effect op uw slaap. Zo wordt sporten vlak voor het slapen gaan niet aangeraden.

ANTI- ONTSPANNEN DOOR SPORTEN | ENDORFINE

Wanneer we sporten maakt ons lichaam een bijzonder stofje aan. Het hormoon Endorfine zorgt er voor dat we onze stress kwijt raken. Zo wordt het voor ons makkelijker om te ontspannen door sporten.

De hoeveelheid stress hormonen in ons lichaam neemt met de tijd langzaam toe. Alle dingen die we overdag mee maken zorgen voor spanning of ontspanning. En dit moet in balans blijven. Een van de beste manieren om stresshormonen af te breken is sporten. Endorfine zorgt er voor dat de stress sneller afbreekt. We voelen ons rustiger worden en merken dat ons hooft langzaam leeg kan lopen. Heerlijk.

Maar sporten voor het slapen is hierdoor minder aanbevolen. De endorfine die vrij komt houd ons namelijk ook alert en wakker. We kennen allemaal het gevoel wel wanneer we gesport hebben. We zitten vol energie en willen dit natuurlijk gelijk goed benutten. Slapen staat dan niet in onze gedachten.

ONTSPANNEN DOOR EEN GOEDE LICHAAMSTEMPERATUUR

Uw lichaamstemperatuur en uw slaapritme zijn nou met elkaar verbonden. Ons lichaam warmt bij inspanning op en hierdoor is ontspannen door sporten niet vanzelfsprekend.

Onze lichaamstemperatuur is bij normale omstandigheden ongeveer 37°C. Wanneer ons lichaam in beweging komt, bij sport bijvoorbeeld, warmt deze op. Een warm lichaam moet hard werken om zichzelf af te koelen. We zweten, gaan zwaar ademen, en onze hartslag wordt hoger. Zeker wanneer we zware inspanning leveren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we moeite hebben met inslapen na inspanning. Geef het lichaam de tijd om af te koelen dan zult u merken dat het makkelijk wordt om te ontspannen en in slaap te vallen.

NIET ONTSPANNEN DOOR SPORT, MAAR NA SPORT

Dat we ons lichaam en geest kunnen ontspannen door te sport lijkt duidelijk. Maar het is beter ontspannen na sport dan door sport.

Sporten is dus gezond voor het lichaam. Maar we raden het af om vlak voor het slapen fanatiek te sporten. De endorfine die vrij komt in ons lichaam zorgt voor een goed humeur maar leid ons af van de ontspanning. Gecombineerd met de verhoogde lichaamstemperatuur wordt in slaap vallen heel moeilijk. Geef uw lichaam een aantal uur rust voordat u naar bed toe gaat.

Met onze drukke schema's komt het niet altijd uit om eerder op de dag te gaan sporten. Sporten gebeurt vaak in de avonduren en dit is begrijpelijk. Wilt u dit volhouden en toch beter slapen? Dan hebben we een aantal tips voor u:

  • Eet zo min mogelijk/niks meer na het sporten. Hierdoor wordt uw metabolisme niet aangewakkerd, en kan het lichaam makkelijker tot rust komen.
  • Drink geen drankjes met cafeïne tijdens of na het sporten; Energy drink is een no-go, maar ook koffie kan behoorlijk roet in het ritme gooien.
  • Train minder intensief in de avond.
  • Doe een goede cooling down. Door een lichte stretch-sessie na afloop helpt u uw ademhaling onder controle te krijgen en komt het lichaam sneller helemaal tot rust;
  • Neem de tijd om nog wat te ontspannen na het sporten. Mediteer, lees een boek, kijk nog even televisie. Zorg er voor dat het lichaam tot rust komt en u zult merken