matras

De matras | Een kijkje terug in de tijd

Hoe heerlijk is het om lekker in bed te duiken. Een zacht, of juist stevig, matras geeft heerlijke ondersteuning en comfort. Het lichaam komt tot rust, wordt perfect ondersteund en jij voelt je in no-time weer helemaal opgeladen. Maar was dit altijd al zo? Ga met ons mee terug in de tijd en ontdek hoe de matrassen ontstaan zijn. Waren ze altijd al zo comfortabel? En hoe houdt je het matras zo lang mogelijk goed?

De matras zoals die vandaag in onze slaapkamer ligt was niet altijd zo. Het heeft een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Waar we vandaag de dag kijken naar maatwerk, ondersteuning en persoonlijk comfort werd daar vroeger veel minder bij stil gestaan. Het belang van de slaap was dan ook nog niet ver uitgezocht. En een hoopje bladeren of een dierenhuid genoeg om op te slapen. Er is dus een hoop veranderd in de samenstelling en mogelijkheden. Klaar om met ons de geschiedenis in te duiken?

DE ALLEREERSTE MATRASSEN

Onze reis begint in de steentijd, en wel rond 10.200 v. C. Het is rond die tijd dat de mens besloot zich te vestigen op één plek. Tijd om een bed te maken en die te voorzien van 'matrassen'.

De overstap van jagen naar landbouw ging samen met de introductie van huisvesting. Er werdt aardewerk en gereedschap gemaakt en er werdt geleefd op één plek. Doordat er elke nacht op dezelfde plek werd verbleven, werd er meer aandacht besteed aan comfort. Door hoopjes bladeren, gras en stro werd een slaapplek gecreëerd. Nog niet echt een matras te noemen maar toch echt de start van een vaste slaapplek. Echt comfortabel (of hygiënisch) waren deze 'matrassen' natuurlijk niet, maar het betekende in ieder geval wel een ommekeer in de tradities tot dan toe.

Zowel de Egyptenaren als de Romeinen maakten gebruik van matrassen, en maakten deze al snel een stap comfortabeler. Zo zijn er aanwijzingen van een houten bedombouw met een hoofd- en voetsteun. Hierin werd de matras gelegd van houten latten en geweven riet. Ook werd het kussen geïntroduceerd. Ween linnen hoes gevuld met wol. Later werden er ook veren toegevoegd als matras vulling. Maar dit was zeer zeldzaam.

ONTWIKKELING VAN DE MATRASSEN

Tot 1800 zou er niet veel veranderen. Zowel tijdens de Middeleeuwen, als tijdens de Renaissance bleven de matrassen relatief eenvoudig, hoewel de vulling met veren meer en meer ingeburgerd geraakte.

Aan het begin van de 18e eeuw werden matrassen gevuld met kokosvezel, wol of katoen. Ook bedhoezen kwamen in deze periode de kop opsteken. Deze hoezen werden gemaakt van linnen of katoen en konden met knopen worden vastgemaakt aan de matras. De uitvinding van de springveer in 1857 zou veertien jaar later resulteren in de eerste binnenveringmatrassen, die over de loop van verschillende tientallen jaren verder geperfectioneerd zouden worden.

POCKETVEREN, BOXSPRING EN NIEUWE SCHUIMEN

In 1930 hebben de binnenveringmatrassen al een hele weg afgelegd en worden ze de meest gebruikte matrassen.

Nieuwe varianten ontstaan zoals de individueel verpakte pocketveren (uitgevonden door James Marshall en op de markt gebracht door Marshall Mattress of England) en ook de eerste boxspring bedden deden hun intrede. Twintig jaar later volgden de eerste matrassen van schuimrubber (foam rubber), niet veel later volgden ook de waterbedden en de eerste verstelbare bedbodems.

De ontwikkeling van een nieuw soort schuim door Nasa in 1970, betekende het tijdperk van ‘Memory Foam’, ofwel traagschuim. In de jaren 80 kwam Recticel met de eerste koudschuim soort en gaf het de merknaam Bultex. Vandaag is dit type schuim beter bekend onder de naam HR schuim (high resilience). In de daaropvolgende jaren werd volop geëxperimenteerd met allerlei verschillende combinaties, gaande van pocketveren-latex en HR-latex tot HR-traagschuim, en meer. De zogenaamde hybride matras was geboren.

WAT BETEKENEN DE MATRASSEN VOOR U?

Dat we inmiddels veel verschillende type matrassen hebben mag duidelijk zijn. Maar was is nu een goed matras voor u?

Dat er veel manieren zijn om een matras comfortabel te maken mag duidelijk zijn. Maar uiteindelijk draait het om úw comfort. Slaapcomfort is persoonlijk. Ieder mens is uniek, en bij ieder lichaam past een andere ondersteuning. Het gaat dus niet zo zeer om wat voor matras, maar om de mate waarin deze aansluit op uw lichaam. Om dit te kunnen bereiken zou elke matras volledig op maat moeten gemaakt kunnen worden. 

Bij Droomvlucht Slaapcomfort maken we een belangrijke selectie uit alle matrassen die op de markt worden aangeboden. Hierbij maken we onderscheid in kwaliteit, duurzaamheid, natuurlijke materialen als basis of optimaal persoonlijk comfort. Al deze factoren worden mee genomen wanneer u in onze winkel voor een nieuw matras komt kijken. We leggen u neer, kijken naar de ondersteuning en uw persoonlijke voorkeur, en komen zo tot een gedegen en individueel advies. 

Komt u ook langs voor uw nieuwe matras? U bent van harte uitgenodigd.